Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τσίχλες παστιτσάδα

Η παστιτσάδα είναι ένα φαγητό που τρώμε τακτικά στην Κέρκυρα και η βάση της είναι τα απλά υλικά σε συνδυασμό με τα σωστά μπαχαρικά. Λάδι, κρασί, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και μυρωδικά συστήνουν ένα πιάτο απλό, απόλυτα γευστικό και αδιαμφισβήτητα το πιάτο που χαραχτηρίζει την Κερκυραϊκή κουλτούρα. Πολλοί ντόπιοι το προτιμούν πικάντικο γι'αυτό σε κάποιες συνταγές αναγράφεται και το κοκκινοπίπερο στα βασικά υλικά. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν περιλαμβάνεται καθώς το κυνήγι απο μόνο του είναι αρκετά βαρύ, οπότε το αφήνουμε στην προτίμησή σας. 

Το βασικό συστατικό της συνταγής μας είναι το "σπετσιερικό". Στην Κέρκυρα  λέγοντας "σπετσιερικό" εννοούμε το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και αυτό ποικίλει ανάλογα με το φαγητό. Τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα οι Κερκυραίοι προμηθεύονταν τα μπαχαρικά τους απο τα φαρμακεία ή αλλιώς σπετσερίες, απ'όπου πήρε το όνομά του και το συγκεκριμένο μειγμα. 
Η συνταγή είναι της μαμάς μου... που πάντα μαγειρεύει παραδοσιακά και νόστιμα! 

Υλικά
10-12 τσιχλοκότσυφα
1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3/4 κούπας κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 κούπα χυμό φρέσκιας ντομάτας
1 1/2κ.σ πελτέ ντομάτας (διαλυμένο σε 2κ.σ χλιαρό νερό)
1/2κ.γλ ζάχαρη
3 φύλλα δάφνης
1 κοφτή κ.σ σπετσιερικό (κύμινο, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, δάφνη)
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πουλιά και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Τα χαρακώνουμε ελαφρώς στο στήθος με ένα μαχαίρι και τα τσιγαρίζουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αρχικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει το λάδι και κατόπιν σε μέτρια.
Αφού τσιγαρίσουμε τα πουλιά για 6' περίπου κα από τις δυο πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 3'. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάσει το φαγητό μας. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε το φαγητό μας για 30' περίπου.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και την δάφνη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί 30' ακόμη. Ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το σπετσιερικό. Μαγειρεύουμε 10' ακόμη, μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.
Σερβίρουμε με μακαρόνι No7 ( εάν μαγειρέψετε μοσχάρι σερβίρετε με πέννες, εάν μαγειρέψετε κόκορα σερβίρετε με μακαρόνι Νο3).

Καλή Επιτυχία!

Πηγή: http://gastromandie.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου